Ohjaus ja käsikirjoitus: George Lucas

Musiikki: John Williams

En ole koskaan ymmärtänyt Star Wars hypetystä ja vaikka näin Star Warsin ensimmäisen kerran aika nuorena, en silloinkaan erityisesti välittänyt elokuvasta. Nyt päätin tarkastaa ensimmäisen Star Warsin uudestaan ihan silkasta mielenkiinnosta koska muistikuvat olivat aika hatarat. Tälläkin kertaa päädyin samaan tulokseen. Star Wars elokuvat ovat mielestäni yliarvostettuja enkä pysty allekirjoittamaan niiden saamaa klassikkostatusta.

Visuaalisesti ensimmäinen Star Wars on kyllä kieltämättä mieletön ja pesee mielestäni suurimman osan tämän päivän CGI-täyteisistä efekteistä. Muutenkin pidän enemmän ennen tietokoneaikaa tehdyistä lavasteista. Silloin kaikki tehtiin käsipeleillä, pienoismalleilla jne. ja näin tehdyt efektit ja lavasteet vain näyttävät paremmilta. Kubrickin Space Odyssey 2001:n hienot lavasteet olivat varmasti yksi suuri vaikuttaja myöhempiin sci-fi elokuviin ja varmasti myös Star Warsiin.

Star Wars on silmäkarkkia mutta siihen se jääkin. Juoni on yksinkertaisuudessaan jopa pateettisen yllätyksetön ja kliseinen. Henkilöhahmot jäävät etäiseksi ja ympärillä pyörii jos jonkimoista örkkiä ja robottia jotka alkavat pidemmän päälle jopa ärsyttämään. Myöskään tapahtumat eivät ole kovin mielenkiintoisia ja elokuva ei missään vaiheessa lähde oikein kunnolla käyntiin. Täytyy myöntää ett välillä piti oikein pinnistellä jotta jaksoi katsoa elokuvan loppuun.

Ymmärrän kyllä että monelle Star Wars on lapsena ollut kova juttu ja näin ollen säilyy klassikkona mielessä vieläkin. Nostalgiapisteissä ei ole mitään vikaa ja syyllistyn siihen itsekin joskus. Mutta, jos rehellisesti katsotaan Star Warsia toimivana elokuvana niin hienojen efektien ja lavasteiden lisäksi se ei tarjoa katsojalle juuri mitään mielenkiintoista. Näyttelijät jäävät täysin statisteiksi ja kun elokuva ei ole kovin vauhdikas ja viihdyttäväkään jää se näin olle pinnalliseksi keskitason tusinaviihteeksi.

Myös John Williamsin tunnettu score ei onnistu vakuuttamaan. Omalla tavallaan tietysti toimiva ja fanfaarimainen pääteema istuu konseptiin hyvin mutta henkilökohtaisesti olen pitänyt John Williamsia aina mainettaan keskinkertaisempana säveltäjänä. Williamsin soundi perustuu kuitenkin loppupeleissä hyvin perinteiseen ja viihteelliseen Hollywood-tyyliin sen sijaan että siinä kuuluisi omaperäisyys tai innovatiivisuus.